Istraživanja i studije

Da li je korišćenje elektronske cigarete zdravije od tradicionalnog pušenja?

Pušenje nije zdravo i nije dobro za naše zdravlje. Ali, korišćenjem elektronskih cigareta u velikoj meri smanjujemo štetne uticaje. Elektronske cigarete:

  • ne sadrže 4.000 hemijskih supstanci i različitih kancerogenih materija
  • ne sadrže arsenik, cijanid, benzin, amonijak
  • nema lošeg zadaha i nećemo se osećati na dim
  • nema opasnosti od štetnog uticaja na okruženje i nema efekta pasivnog pušenja.

Da li korišćenje elektronskih cigareta može pomoći da prestanemo da pušimo?

Nakon velikog broja različitih istraživanja, ne možemo da tvrdimo da će nam elektronske cigarete pomoći da ostavimo pušenje. Ali, veliki broj pušača je to uspeo. Verujemo da je sve pitanje volje i upornosti, ali činjenica stoji, a to je da korišćenjem elektronske cigarete možemo da redukujemo unošenje nikotina i da bolje kontrolišemo količinu pare koju inhaliramo. Vremenom ćemo osetiti dosta pozitivnih efekata: više energije, lepši ten, svežiju kožu, a ako budemo dovoljno istrajni i disciplinovani, možemo redukovati korišćenje, pa čak i prestati da pušimo. Dakle, odluka je na nama.

Nikotin

Brojna istraživanja pokazuju da nikotin sam po sebi vrlo malo može da utiče na zdravlje, ali tek u kombinaciji sa ostalim štetnim supstancama iz tradicionalnih cigareta može da šteti našem zdravlju.

Kao što smo već naveli, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta ne sadrže štetne supstane, a nikotin je zastupljen u mnogo manjem procentu nego u tradicionalnim cigaretama.

Propylen Glycol

Najzastupljeniji sastojak tečnosti za elektronske cigarete je propilen glikol. Propilen glikol je uobičajeni sastojak brojnih medicinskih proizvoda i hrane, koji se svakodnevno koriste. Dokazano je da propilen glikol pomaže kod ozdravljenja kada su u pitanje grip i infekcije. Takođe, poznato je da se propilen glikol koristi za pravljenje ekološki zdravije alternative antifrizu.

Da li cigarete mogu da utiču na potenciju?

Rezultati ovog istraživanja su pokazala da više od polovine korisnika elektronskih cigareta smatra da je njihov seksualni život bolji od kad koriste elektronsku umesto tradicionalne cigarete, a samo 8% je izjavilo da nema efekta, dok je 20% ispitanika izjavilo da nemaju seksualni život koji bi mogli da poboljšaju.